Yerba Mate – Gruszka i Jabłko
Wyraźnie aromatyczna z nutą goryczki i słodyczą owoców, orzeźwiająco stawia na nogi.
Yerba Mate prosto z sadu
Yerba Mate - bodaj, najpopularniejszy napój Ameryki Południowej - Peru, Brazylia, Argentyna - mieszkańcy tych krajów mają go na wyciągnięcie ręki. Dla narodów Zachodu to przygoda, choć w czasach kiedy "wszędzie blisko", a świat wcale nie jest już taki ogromny, ten napój staje się powoli codziennością dla tych, którym przypadnie do gustu. W Yerba Mate trudno nie zasmakować, wystarczy jedynie dopasować parzenie swoich preferencji, niekoniecznie oglądając się na południowo-amerykańskie receptury. Są one, wiadomo, sprawdzone od wieków, a co za tym idzie, zapewne nadają napojowi jego wyjątkowy smak. Jednak jak ze wszystkim warto sprawdzić własne upodobania.
Tu prezentujemy Yerba Mate z gruszką i jabłkiem, czyli nasze owoce w połączeniu z niecodzienną goryczką i smakiem. Powstaje wyśmienity napar, z nutą słodyczy, aromatem sadu i smakiem egzotyki. Doskonale sprawdza się jako "dostawca" sporej dawki kofeiny (w tym przypadku to mateina), czyli stawia na nogi gdy ciśnienie "leci na łeb". Yerba Mate oprócz kofeiny zwiera również wiele witamin: albuminę, magnez, żelazo, natrium, fluor i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie i zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
Parzenie: Oryginalne zasady parzenia naparu z ostrokrzewu peruwiańskiego rządzą się swoimi prawami, jest to swego rodzaju rytuał, który pozwala wydobyć z rośliny wszystkie dary natury. Używa się do tego celu naczynia - matero oraz bombilii - metalowej, bambusowej lub drewnianej rurki z siteczkim na końcu - przez którą sączy się zaparzony napój. Zasypujemy suszem naczynie w ilośći 1/4 od 3/4 i zalewamy wodą o temperaturze ok 70-75 stopni - i gotowe - po chwili możemy delektować się wyjątkowym napojem. Wraz z upływem dnia uzupełniamy naczynie kolejnymi porcjami wody uzyskując w ten sposób kolejne zaparzenia, listki oddają smak i wartości zaskakując swoją mocą.
Można jednka stanąć nieco pod prąd i zaparzyć Yerba Mate jak herbatę, a ponieważ jesteśmy herbaciarzami - to ten sposób przetestowaliśmy i to z powodzeniem:
Przygotowanie: ok. 2 łyżeczki na szklankę, bądź kubek / 70-75 stopni / 2-4 minuty / do kilkunastu razy
Wystarczy użyć zaparzacza, zalać listki i powstanie wyśmienita, mocna, pożywna "Yerbata" :)
Skład: Mate Green, gruszka, jabłko, brzoskwinia liof, aromat
Karta danych
Skład | Mate Green, gruszka, jabłko, brzoskwinia liof, Aromat |
---|
Recenzje
No customer reviews for the moment.