Herbata Czarna - Mieszanka Turecka
MIESZANKA HERBAT Z TURECKICH UPRAW O WYRAŹNYM MOCNYM SMAKU
Wyjątkowa mieszanka herbaty czarnej z tureckich upraw.
Cechuje ją zapadający w pamięć herbaciany aromat, chętnie wraca się do niej w długie zimowe wieczory.
Liście: Długie i duże listki o ciemnym, w czarnym kolorze, lekko skręcone.
Smak, aromat, kolor naparu: Smak i aromat tureckiej herbaty zależy w dużej mierze od tego jak zostanie zaparzona.
Przy parzeniu klasycznym w dzbanku lub zaparzaczu uzyskamy napar o głębokim rubinowym kolorze i wyrazistym smaku z lekka goryczą.
Możemy skorzystać z tradycji tureckiej i zaparzyć ją w specjalnym podwójnym czajniczku. Do górnej części wsypujemy listki herbaciane a do dolnej wlewamy wodę i zagotowujemy. Po zagotowaniu zalewamy nią listki z górnej części czajniczka zaś dolną uzupełniamy wodą i ponownie zagotowujemy. Cały cykl trwa kilkanaście minut. Uzyskujemy w ten sposób napar wyjątkowo mocny i aromatyczny, który w kraju swego pochodzenia jest jeszcze dodatkowo dosładzany :)
Przygotowanie: Ok. 2 gr herbaty/ 200 ml wody/ temp. 92-98 st.C/ 2-3 min / 1 - 2x
Przygotowanie:
Ilość herbaty
płaska łyżeczka / 200 ml wody
Temperatura
92 - 98 °C
Czas
2 - 3 min
Ilość zaparzeń
1 - 2 razy
Karta danych
Typ produktu | Herbata |
---|---|
Przygotowanie - Ilość na porcję | płaska łyżeczka / 200 ml wody |
Przygotowanie - Temperatura | 92 - 98 °C |
Przygotowanie - Czas | 2 - 3 min |
Przygotowanie - Ilość zaparzeń | 1 - 2 razy |
Recenzje
No customer reviews for the moment.