Yerba Mate Green Organic BIO Floresta
YERBA MATE W WERSJI BIO Z ZIOŁAMI
Organiczna Yerba Mate z dodatkiem ziół.
Proponowana mieszanka pochodzi z upraw wolnych od pestycydów i środków chemicznych, stworzona jest z roślin dojrzewających na bogatych glebach i urozmaiconym klimacie co wypływa pozytywnie na smak naparu.
W smaku odnajdziecie tu zdecydowanie i moc ale bez ostrej goryczy, przebija się wyraźnie ziołowa nuta, całość jest aromatyczna i przyjemna, nie prawie wcale zawiera patyczków.
Yerba Mate to bodaj, najpopularniejszy napój Ameryki Południowej - Peru, Brazylia, Argentyna - mieszkańcy tych krajów mają Yerba Mate na wyciągnięcie ręki :). Dla krajów Zachodu to przygoda, choć w czasach kiedy "wszędzie blisko" a świat wcale nie jest taki ogromny i dla nas staje się ten napój codziennością, jeśli tylko w nim zasmakujesz. A, w sumie, trudno nie zasmakować, warto jedynie dopasować parzenie swoich preferencji, niekoniecznie oglądając się na południowo-amerykańskie receptury.
Jak ze wszystkim warto sprawdzić własne upodobania :)
Yerba Mate doskonale sprawdza się jako "dostawca" sporej dawki kofeiny (w tym przypadku to mateina), czyli stawia na nogi gdy ciśnienie "leci na łeb".
Yerba Mate oprócz kofeiny zwiera również wiele witamin, albuminę, magnez, żelazo, natrium, fluor i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.
Parzenie: Oryginalne zasady parzenia naparu z ostrokrzewu peruwiańskiego rządzą się swoimi prawami, jest to swego rodzaju rytuał, który pozwala wydobyć z rośliny wszystkie dary natury. Używa się do tego celu naczynia - matero oraz bombilii - metalowej, bambusowej lub drewnianej rurki z siteczkim na końcu - przez którą sączy się zaparzony napój. Zasypujemy suszem naczynie w ilośći 1/4 od 3/4 i zalewamy wodą o temperaturze ok 70-75 stopni - i gotowe - po chwili możemy delektować się wyjątkowym napojem. Wraz z upływem dnia uzupełniamy naczynie kolejnymi porcjami wody uzyskując w ten sposób kolejne zaparzenia, listki oddają smak i wartości zaskakując swoją mocą.
Można także stanąć nieco pod prąd i zaparzyć Yerba Mate jak herbatę, a ponieważ jesteśmy herbaciarzami - to ten sposób przetestowaliśmy i to z powodzeniem. Wystarczy użyć zaparzacza, który uzupełniamy suszem ok 2 łyżeczki na szklankę / kubek,- woda ok 70-75 stopni, parzenie około 2-4 minut, listki odsączamy i odkładamy "na później" - zalewamy je potem kilkukrotnie. Powstaje wyśmienita, mocna, pożywna "Yerbata" :) SMACZNEGO :)
Skład: Yerba Mate Green, bio (37%, pochodzenie Brazylia), melisa bio, bez kwiat bio, owoc głogu bio,
Certyfikat ekologiczny producenta PL-EKO-07-12921
Opakowanie 400 g
Przygotowanie:
Ilość herbaty
płaska łyżeczka / 200 ml wody
Temperatura
70 - 85 °C
Czas
3 - 6 min
Ilość zaparzeń
3 - 4 razy
Skład:
- Yerba Mate Green premium
- liść melisy
- głóg
- czarny bez
Opis
Typ produktu | Yerba Mate |
---|---|
Przygotowanie - Ilość na porcję | płaska łyżeczka / 200 ml wody |
Przygotowanie - Temperatura | 70 - 85 °C |
Przygotowanie - Czas | 3 - 6 min |
Przygotowanie - Ilość zaparzeń | 3 - 4 razy |
Skład | Yerba Mate Green premium, liść melisy, głóg, czarny bez |
Recenzje
No customer reviews for the moment.