Herbata biała

Biała herbata – z czego jest i jakie ma właściwości?

Biała herbata wzięła swoją nazwę od białego meszku pokrywającego liście (będące jeszcze w formie pąków) w momencie zbiorów. Jest to rodzaj herbaty zbieranej najwcześniej i najmniej przetworzonej. Na wytworzenie 250 g białej herbaty potrzeba około 80 tys. pąków, które suszy się od razu po zebraniu.

Biała herbata posiada najdelikatniejszy smak spośród wszystkich herbat i jest bogata w składniki prozdrowotne. Dzieje się tak, ponieważ w odróżnieniu od innych rodzajów herbat nie jest poddawana procesowi fermentacji, jest wyłącznie suszona.

Biała herbata zawiera antyoksydanty (polifenole, garbniki) oraz teinę. Systematyczne jej spożywanie wpływa pozytywnie na zdrowie: zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów czy insulinooporności. Biała herbata wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.

Zaloguj się

PełnyKubek.pl

Twój koszyk

Brak produktów w koszyku